TeMa-dag "Vann - vårt viktigste næringsmiddel" 04.09.2019

Rent vann er det viktigste råstoffet for de som produserer mat- og drikke. 

Rent vann er helt essensielt for all næringsmiddelproduksjon og i Norge har vi en tendens å ta det som en selvfølge at vannet er trygt og rent, både det vi tar inn til fabrikkene og det vi tapper fra kranen hjemme.  Dessverre har forsommerens hendelser vist at kvalitetssikringen av vannet vårt ikke er god nok og at det finnes både usikrede høydebasseng og elendige vannrør.   Hendelsene i Askøy ble en vekker av dimensjoner.  Her ble det både funnet Campylobacter og E.coli.  Like etter ble det påvist E.coli i Hurum og i mai var det utbrudd av Legionella på selveste Radiumhospitalet.  Hvis man ikke kan holde dusjene rene på det stedet hvor de sykeste pasientene ligger og hvis man ikke kan sørge for at døde dyr og ekskrementer ikke flyter i drikkevannet, ja da kan man lure.  Det er helt tydelig at de som produserer mat og drikke selv må ta seg av å sikre at det vannet man tar inn til produksjon og rengjøring er trygt. Vi har sett nærmere på hva man kan lære av den siste tidens hendelser, hvordan man kan sjekke vannkvaliteten, hvilke hjelpemidler som finnes og hvem som kan bistå. 

Vi har bestilt konferanserom Norden på Felix Konferansesenter på Aker Brygge. De har imidlertid saler i alle størrelser, så skulle det bli trangt kan vi få et større konferanserom.  Dette avhenger imidlertid av at dere er raske med påmeldingene slik at det er større saler ledige.   Påmelding umiddelbart.

PROGRAM:                                            

Kl. 09.30–09.50   Registrering/kaffe 

Kl. 09.50–10.00   Velkommen v/møteleder Renate Brynhildsen,seniorkonsulent logistikk i Felleskjøpet Rogaland Agder
                                og styremedlem i Teknologisk Matforum 

Kl. 10.00–10.30   «Erfaringer fra en rammet kommune – hva skjedde og kan kommunen gjøre bedre?»
                                v/avdelingsleder Anton Bøe, Askøy Kommune, Vann og avløp 

Kl. 10.30-11.00    «Hvordan kan Mattilsynet bistå til tryggere drikkevann og hvilke varslingsrutiner finnes?»
                                v/fagrådgiver Olav Vatn, Mattilsynet, region Øst 

Kl. 11.00–11.30    «Hvilke renseanlegg og filtersystemer er aktuelle for bedriftene og hvordan sørger vi for
                                gode nok rutiner mht. egenkontroll?
                               v/daglig leder Arne-Johnny Boge, Unik Filtersystem AS                    

Kl. 11.30–12.30    Lunsj 

Kl. 12.30-12.50   «Påvisning av Giardia og andre vannparasitter, og typing med molekylære metoder" 
                            
    v/forsker Kristoffer Tysnes, Veterinærhøgskolen, NMBU, Institutt for mattrygghet og infeksjonsbiologi   

Kl. 12.50–13.10  «Økende behov for online-overvåkning av vannkvalitet – Har klimaendringer også en innvirkning?»
                               v/daglig leder Helene Stenersen, Colifast AS                                  

Kl. 13.10-13.30   «Prøveuttak og analyser i praksis – Hvilke rutiner bør følges her?»
                               v/Analytical Service Manager Lasse Fredriksen, Eurofins Enviroment Testing Norway AS 

Kl. 13.30-14.00    Kaffepause 

Kl. 14.00-14.20    «Hurtiganalyse av E.coli i vann»
                               v/Product Specialist Instruments Isabelle Messel, VWR – part of Avantor 

Kl. 14.20-14.50    «Risiko og sårbarhet:  Er vi rustet mot vannbårne sykdommer, terroranslag og det som måtte kunne oppstå?»
                               v/prosjektdirektør Anne Herset Barlo, Helsedirektoratet, Avd. akuttmedisin og beredskap  

Kl. 14.50–15.20    «Vann og helse – hva er erfaringene etter Giardia-skandalen og hvordan kartlegges og følges
                              dette opp helsemessig?»
                              v/professor i infeksjonssykdommer Nina Langeland, Universitetet i Bergen 

Kl. 15.20–15.50    Oppsummering/evt. spørsmål – avslutning

Det er også avsatt 5-10 min. til umiddelbare spørsmål på slutten av hvert innlegg. 

Firma som ønsker det kan få satt opp en "roll-up" eller stående plakat for et tillegg på kun Kr. 2000,-.

 

PÅMELDING HELST INNEN 20. AUGUST/SNAREST 
Benytt påmeldingsskjema  på http://teknologiskmatforum.no  eller send oss en mail med din påmelding til post@teknologiskmatforum.no 
Husk å notere evt. matallergier i det nederste feltet i påmeldingsskjemaet eller i mailen din.

Deltageravgiften er Kr. 2965,- for medlemmer* og Kr. 3715,- for ikke-medlemmer (1/2 pris for pensj. og studenter). OBS: studenttilbud:  Studentpris Kr. 200,- for 3 student-deltagere .  Prisen inkluderer evt. innkomne overheads/manus på e-mail etter møtet, med forbehold om at vi får inn slike.  Faktura for delt.avgift sendes like før eller etter TeMa-dagen. Ordrebekreftelse sendes ut via påmelding på hjemmesiden og dere som benytter mail vil få en svarmail. 
Fri avbestilling innen 15 dager før arrangementet.
Evt. sykeforfall meldes snarest mulig, senest om morgenen før møtestart.  Ved tilsendt sykmelding eller attestert egenmelding vil man få full refusjon minus eksp.gebyr kr. 250,-.  Det er også mulig å sende annen i sitt sted (endringsgebyr kr. 250). 

Vårt tlf.nr. er 51 54 92 91, e-mail: post@teknologiskmatforum.no

*Medlemskap koster kun kr. 1100/år inkl. tidsskriftabonnementer og du kan nå få dette til halv pris for 2019 .  Dersom du melder deg inn før fakturering av møtet vil du få dette til medlemspris.  Se våre hjemmesider for skjema under toppfanen Medlem. 

Møtet finner sted i møterom Norden på Felix Konferansesenter på Aker Brygge i Oslo (Bryggetorget 3, 0125 Oslo). Parkering:   Aker Brygge P-Hus

Velkommen!

Din nettleser er utdatert!

For å kunne bruke alle funksjoner på nettsiden må du oppdatere nettleseren. Oppdater min nettleser nå

×